Hei på dere!

Da var det endelig min tur til å prøve dette nye fenomenet Via Ferrata. Stedet ble Loen og denne Via Ferrataen er drevet av Loen Active.

Ordet Via Ferrata er italiensk og oversatt til engelsk som Iron road, eller norsk: jernsti også kalt klatresti med wire. Nytt fenomen er det egentlig ikke, de første via ferrataene kom under første verdenskrig i Italia. Disse skulle bedre fremkommeligheten til infanteriet i fjellene i Dolmittene. Det finnens i dag mange Via Ferrataer i Italia og Frankriket.

Via Ferrataen i Loen ble åpnet våren 2012, og det åpnes stadig flere ruter bl.a. i Hemsedal, Beitostølen, Odda og Lom.
Det har vært mye snakk om Via Ferrataer i det siste der bl.a. Klatreforbundet har gått sterkt ut mot å regulere ytterligere utbygginger av slike anlegg i Norge. Bakgrunnen for dette er bl.a. inngripen dette gjør i naturen. Også DNT og NORTIND mener at ytterligere utbygging må reguleres.

For min del måtte dette konseptet bare testes!
Så på vei til Bestemor med min bror og hans venninne kjørte vi en liten omvei og stoppet i Loen, Stryn for å gå Via Ferrataen der. Med oss hadde vi klatresele og hjelm selv, og leide egnet slynge (et krav om egen Via Ferrata slynge).
Flott service og imøtekommende folk hos Loen Active! Selen betalte vi kr 200 for, full pakke kan leies for kr 400 (sele, hjelm og slynge). Man kan også gå med guide, prisen for guide inkl. utstyr er kr 940 pr.pers i følge Active Loen sine hjemmesider.

DSC01261

Man parkerer ved Loen Active (stor gratis parkering) og går noen hundre meter på asfalt forbi hotellet i retning Stryn, før det går en grusvei oppover mot fjellet (Hoven).
En times vandring opp til starten av jernstigen og vi var klare for å prøve noe helt nytt og spennende! 🙂 Inn steget er på 440 meter og utgangen på 880 meter.

DSC01268DSC01273

Sikringen fungerer slik at man alltid har en karabin sikret, mens man flytter den neste. God skikk er å bare være en person mellom hvert feste. Man beveger seg opp til neste og klikker seg inn på oversiden av dette, men venter så til den foran har passert neste feste før man går videre.

DSC01283DSC01298

Det var mye folk i veggen denne dagen så litt venting ble det. Vi var heldige da de akkurat hadde åpnet en alternativ rute litt til høyre for den gamle. Denne var brattere og mer eksponert. Endelig fikk man kjenne litt på suget i magen! 😉
Også lite folk i denne delen så da ble det ingen venting.

Hansker med gummigrep er å anbefale. Typiske arbeidshansker, disse som sitter godt på hendene og har strech materiale funker fint. Man bruker mye selve vaieren å holde i og det er ikke så godt i lengden med bare hender.

DSC01294DSC01296

Flere steder å hvile på underveis og en magisk flott utsikt! 😀

DSC01303

I tillegg til selve løypa var det også en spennende hengebro (120 meter lang, 760 m0h) , og….

DSC01319
Og en helt ny og spennende vaier man balanserte på. Denne delen var valgfri, hengebrua må du over.. 😉
På både broa og vaieren er man sikret med slyngene.

Alt i alt en artig og annerledes opplevelse!
Dette kommer nok ikke til å erstatte vanlige toppturer med klyving og klatring for min del, men en artig avveksling. Her kan man ta med seg folk som ikke er så erfarne og vi så også barn ned i 9-10 års alderen (anbefalt aldersgrense var 12år). Dog et krav med normal fysisk god form.

Turen ble avluttet oppe på Hoven (navnet på fjellet som løypa gikk opp til). Hjemturen gikk langs fjellsiden og skrådde nedover mot vest. For de med guide ble man hentet med buss på Oppheim. Det går enten å parkere en bil her om man har flere biler eller betale kr 50,- for å sitte på med bussen (om man er der samtidig med en gruppe). Alternativ å gå de ca 6 km tilbake til bilen i Loen.

DSC01329

Flott utsikt på vei ned. Innerst i fjorden skimtes Olden.

For de som ikke er så glad i kø så anbefales det å enten velge en dag utenom felles ferien eller starte tidlig eller seint på dagen.

Fakta opplysningene er hentet fra wikipedia.

Har du prøvd noen Via Ferrataer eller har plan om dette i sommer/høst?

Ha en fortsatt riktig fin ute sommer!

Følg meg

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: